KEMPEN BOIKOT ZIONIS


| View Show | Create Your Own


SYAHID IDAMANKU....!!!

 
Tuesday, July 03, 2007,6:48 PM
1 bilion maut akibat rokok abad ini

BANGKOK: Satu bilion penduduk dunia akan mati akibat penyakit berkaitan rokok pada abad ini kecuali jika kerajaan di negara kaya dan miskin bersikap lebih serius dalam mencegah tabiat merokok, kata pegawai kanan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Tembakau adalah produk yang defektif. Ia membunuh separuh daripada penggunanya,” kata Douglas Bettcher, Ketua Bahagian Tindakan Bebas Tembakau WHO dalam satu sidang antarabangsa di sini bagi merangka satu pelan induk bagi menghapuskan tabiat merokok.

“Ia membunuh 5.4 juta orang setiap tahun dan separuh daripada mereka mati di negara sedang membangun. Ia sama seperti pesawat jumbo yang terhempas setiap jam,” katanya. Bettcher berkata dengan bilangan perokok di kebanyakan negara sedang membangun semakin bertambah terutama dikalangan remaja, angka kematian setiap tahun akan meningkat kepada 8.3 orang dalam tempoh 20 tahun lagi.

Beliau berkata, jika kerajaan memperkenalkan beberapa langkah seperti cukai yang lebih tinggi, larangan iklan rokok dan menjadikan pejabat serta tempat awam sebagai kawasan bebas rokok, bilangan perokok akan dapat dikurangkan menjelang 2050.

“Ia adalah satu epidemik yang dapat dicegah dan jika kita dapat melakukannya, kita akan dapat menyelamatkan 200 juta nyawa menjelang 2050,” katanya. – Reuters
 
posted by Abdul Hakim Mat
Permalink ¤